SK HU

Makový olej

Pridané: 10.01.2016 13:16:00 Počet zobrazení: 7860

10 Január 2016

Charakteristika, účinky, použitie. Všetko čo je dobré vedieť o makovom oleji.

Charakteristika
Makový olej je lisovaný zo semien maku siateho. Makový olej je známy obsahom veľkého množstvo organických minerálov. V 1000 g obsahuje 15,40 mg Ca (vápnika), ďalej má vysoký obsah horčíka (magnézium), draslíka (kalium) a fosforu, obsahuje železo a vitamíny E, B1, B12.
Makový olej má svetložltú farbu, príjemnú makovú chuť a aj jemnú makovú vôňu. Nemá žiadne omamné účinky.
Účinky
- vzhľadom na svoje zloženie je priam predurčený k ošetrovaniu pokožky, vlasou, nechtov a kostí.
- vysoký obsah vápnika v makovom oleji napomáha pri liečbe osteoporózy a vysoký obsah fosforu v ňom zabezpečuje účinné vstrebávanie vápnika do kostí. Preventívne pôsobí proti kazivosti zubov.
- esenciálne mastné kyseliny obsiahnuté v oleji zároveň vyživujú a hydratujú pokožku
- má upokojujúci účinok na psychiku, pôsobí proti stresu, zvyšuje psychickú odolnosť
- je ideálny pre matky v čase kojenia, keďže makový olej dodáva kalcium, fosfor, železo a zinok, keď sú ženy najviac zaťažené na prísun týchto prvkov.
- upravuje hladinu cholesterolu v krvi
- pomáha uvoľňovať svalové kŕče
- je vhodný do masážnych zmesí pri napätí v oblasti šije a hlavy, tým napomáha aj pri migréne, prepracovaní, strese. Je vhodní do masážnych zmesí aj pre deti.
- účinne regeneruje pokožku, zanecháva ju hebkú a vláčnu. Je vhodný pre normálnu, suchú ale aj ekzematickú pokožku.
- v kombinácii s ružovou vodou vyhladzuje vrásky okolo očí.
Využitie v kuchyni
Využíva sa aj v ázijskej kuchyni. Dá sa použiť ako pri príprave šalátov, tak pri príprave voňavej bábovky alebo šúľancov, kde zintenzívni chuť makovej plnky. Je vynikajúci pri konzumácii palaciniek, lievancov, rôznych dezertov, zmrzliny, ale aj na raňajky nakvapkaný na hrianky.
Dávkovanie
Vnútorne: Makový olej môžete užívať 2 krát denne, ráno a večer, 1 polievkovú lyžicu najlepšie pred jedlom.

 Makový olej objednávka

 

 

 

 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info