SK HU

Oleje lisované za studena

Pridané: 17.10.2014 16:25:43 Počet zobrazení: 1758

17 Október 2014

Charakteristika olejov lisovaných za studena

Lisovanie za studena je najstarší a najšetrnejší spôsob získavania oleja z rastlín. V takto vyrobenom rastlinnom oleji ostáva maximum cenných látok a navyše v prirodzenom stave, v akom ich ľudské telo dokáže najlepšie zúžitkovať na rozdiel od rafinovaných olejov ktoré sa spracuvávajú vo veľkých množstvách vo veľkovýrobe, pri vysokých teplotách a za použitia rozpúšťadiel, a preto sú menej kvalitné ako panenské oleje, ktoré sú lisované šetrným spôsobom – za studena.
Oleje lisované z rastlinných semien majú vysokú energiu a koncentráciu bioaktívnych zložiek – účinných látok pre zdravý organizmus. Panenské oleje sú ideálnou potravinou pre zdravú a pritom chutnú výživu, neobsahujú cholesterol. Každý za studena lisovaný olej má svoj špecifický prínos, typickú vôňu i sfarbenie. V takýchto olejoch nenájdete syntetické, konzervačné látky ani farbivá. Panenské oleje posilňujú imunitný systém, dodávajú telu energiu, vytrvalosť, zlepšujú pamäť, zmierňujú prejavy starnutia pokožky, znižujú riziko infarktu myokardu a aterosklerózy, zlepšujú funkciu pečene. Prispievajú k prevencii ochorení ľadvín.

Z hladiska zdravotného kritéria veľmi dôležité u olejov poznať pomer Omega 3 k Omega 6 mastnych kyselín. Neznamená to, že čím viac Omega 3 tým lepšie, ale aj ich pomer k Omega 6 musí byť správny, inak v tele hrozí nedostatok Omega 3 alebo nedostatok Omega 6. Z toho pohľadu je najzdravší za studena lisovaný konopný olej a za studena lisovaný repkový olej, ktorý má tento pomer cca 1:2.

Oleje lisované za studena sú "živé" potraviny. Obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine (hlavne vitamín E), cenné nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie živiny. Pre chuť oleja sú veľmi dôležité prírodné aromatické látky, ktoré v oleji zostanú pri lisovaní za studena. U týchto olejov je dôležité vedieť, do akej teploty sa majú používať, pretože mastné kyseliny sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky, takzvané transizoméry (alebo transmastné kyseliny). Tie dvíhajú cholesterol a tiež zvyšujú riziko infarktu.
Všetky uvedené rastlinné oleje sú prírodné produkty. Nesmú sa variť, nie sú určené na vyprážanie - okrem arašídového oleja, ktorý dobre znáša zohriatie aj na vyššie teploty. Používajú sa na pokvapkanie hotových jedál, vmiešanie – dochutenie hotových jedál a šalátov, alebo samostatne. Sú ideálne na masážne účely a ako prísada do rôznych masážnych zmesí.
Skladovanie olejov lisovaných za studena :
Fľašu treba starostlivo uzatvárať, olej má byť chránený pred kyslíkom, pretože ten ničí nenasýtené mastné kyseliny.
Oleje v plastových fľašiach treba skladovať v tme – svetlo je nepriateľ plnohodnotných olejov, pretože mnohonásobne urýchľuje reakciu mastných kyselín so vzdušným kyslíkom a znižuje sa tým ich kvalita i trvanlivosť.
Uchovávať v chlade - v studenom oleji prebieha omnoho menej reakcií a naviac pomalšie - vedúcich k jeho znehodnoteniu.  Do obchodu

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info