SK HU

Pikantné kurča s arašidami Kung-pao ťi-ting

Pridal: Pridané: 12.12.2013 18:22:07 Počet zobrazení: 1406

12 December 2013

Sečuánske jedlo, známe aj u nás pod kantonským názvom kurča kung-pao.

Pri príprave sa používajú sušené čili papričky, sečuánske korenie a poctivé kúsky cesnaku, zázvoru a jarnej cibuľky. Hutné chute zvýrazňuje lahodná omáčka so sladkokyslou príchuťou.
Suroviny: 300g kuracích pŕs, 75g arašidov, 2 lyžičky rozšľahaného vajca, alebo vaječného bielka, 3 lyžičky kukuričného škrobu, štipka soli, 1 lyžička ryžového octu, alebo vína na varenie, 1 ks jarnej cibuľky prekrojenej a nakrájanej na kúsky dlhé 1cm, 3-4 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky, 4-6 jemných plátkov zázvoru, nakrájaných na štvrtiny, 3 sušené čili papričky, nahrubo nakrájané (ak nemáte veľmi radi ostré jedlá použite na začiatok 1 papričku), 1 lyžička sečuánskeho korenia.
Omáčka:
2 lyžičky sójovej omáčky
2 lyžičky cukru
4 lyžičky ryžového octu
1-2 lyžice zmesi kukuričného škrobu a vody v pomere 1:2
1-2 lyžice vody navyše
Soľ podľa chuti
1,5 lyžice oleja

Kuracie prsia nakrájame na kocky veľkosti orecha. Poprášime ich soľou a postriekame vínom na varenie, alebo ryžovým octom. Premiešame ich s vajcom alebo vaječným bielkom aj kukuričným škrobom, tak, aby boli kúsky obalené, ale zmes nebola blatová. Zmiešame ingrediencie na omáčku. Wok zohrejeme na vysokú teplotu a pridáme olej, wok ponakláňame, aby olej pokryl celé dno. Pár sekúnd oprážame čili papričky so sečuánskym korením, kým nezačnú rozvoniavať. Pridáme kurča, cesnak, zázvor a jarnú cibuľku. Za stále miešania pražíme, aby sa uvoľnili chute. Pridáme arašidy. Prilejem tekuté prísady (premiešame, aby sa rozpustil škrob) a pomaly necháme zovrieť. Omáčku niekoľko minúť povaríme na miernom ohni, aby zhustla. Prilievame zvyšnú vodu, kým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Podľa chuti osolíme, zložíme z ohňa a podávame.
Pokiaľ nemáte sušené čili papričky, môžete použiť aj mletú čili papriku, ale používajte ju veľmi opatrne, lebo je pálivejšia ako čili papričky. Ja iba veľmi mierne poprášim wok, keď používam mletú čili papriku. Jedlo sa dá pripraviť aj bez sečuánskeho korenia, ale nie je to ono. Oplatí sa ho kúpiť. Predávajú ho v obchodoch s racio výživou, alebo si ho viete objednať aj na internete. Pokiaľ použijete všetky ingrediencie a zachováte pomery, dostanete ozaj lahodné jedlo. 

A nezabudnite sa o jedlo podeliť s niekým koho milujete. Prajem dobrú chuť!

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info